Wikipedia si SEAL: Ce au in comun?

Inchide ochii, respira adanc si gandeste-te: Cand ai mers ultima data la biblioteca? Cred ca raspunsul va fi „cu ceva timp In urma” – stiu ca eu personal nu am fost de ani buni.

 

Acum, imagineaza-ti ca ai o intrebare – sa spunem, care este limba oficiala a Elvetiei? Ce ai fi facut acum 20 de ani pentru a afla raspunsul? Probabil ca te-ai fi dus la biblioteca sau ai fi sunat un prieten foarte inteligent.

Din fericire, suntem in 2019, asa ca acum putem cauta pe Google orice. Si primele linkuri pe care le primesc la cautarea limbii oficiale a Elvetiei ma directioneaza spre Wikipedia.

 

Da, Wikipedia a revolutionat modul in care accesam informatiile si modul in care invatam.

Am auzit cu totii de Wikipedia, am folosit-o, am si contestat-o, dar stim ce este cu adevarat?

Obiectivul initial al Wikipedia a fost o idee radicala: o lume in care fiecare persoana de pe planeta sa aiba acces liber la toate cunostiintele umane. Platforma a fost lansata in ianuarie 2001 de Jimmy Wales si Larry Sanger. Wikipedia este o enciclopedie licentiata in mod liber – poti sa copiezi continutul si sa il redistribui atat in scop comercial, cat si non-comercial.

  • In 2003, a fost infiintata Fundatia Wikimedia, o organizatie caritabila care opereaza de fapt Wikipedia impreuna cu alte proiecte educationale WW.
  • In 2004 au aparut mentiuni din Wikipedia in instantele de judecata – un pas major pentru ei, fiind recunoscut de un tribunal ca sursa oficiala de informatii.
  • In 2005, Wikipedia a devenit cel mai popular site de referinta de pe Internet, potrivit Hitwise.
  • In iunie 2011, in Wikipedia au fost inregistrate peste 11 milioane de articole, dintre care 6 milioane In limba engleza.

Wikipedia a continuat sa creasca. In prezent, contine peste 40 de milioane de articole utile in 293 de limbi, care au fost scrise de peste 4 milioane de utilizatori inregistrati si de numerosi contribuabili anonimi din intreaga lume.

 

Daca te gandesti la principalele caracteristici care fac Wikipedia un instrument extrem de util, iata primele 3 care imi vin in minte si toate trei se aplica, de asemenea, solutiei noastre de gestionare a continutului – SEAL:

 

1. Informatiile sunt usor de cautat

Incepand cu fundatia Wikipedia, tot continutul sau a devenit accesibil pentru crawlerele web si motoarele de cautare.

Prezenta puternica a Wikipedia, pe locul 8 dintre cele mai populare siteuri, ofera paginilor sale o pozitie foarte buna in clasamentul motoarelor de cautare.

 

Cu SEAL, poti cauta tot continutul din cadrul companiei, atata timp cat acel continut a fost indexat corect (a fost etichetat cu metadate). Imagineaza-ti ca trebuie sa cauti un document pe care un fost coleg a lucrat acum 6 ani. Doresti sa gasesti documentul fara prea multe batai de cap?

Daca raspunsul este da, atunci esti pe drumul cel bun cu un instrument precum SEAL, care poate gasi cu usurinta orice tip de document.

De asemenea, ai posibilitatea de a aplica criterii avansate de cautare (cautare fuzzy, substitutie de caractere) si chiar sa iti construiesti propriile criterii de cautare din cateva clickuri, fara a fi nevoie de un specialist IT.

 

Wikipedia foloseste cuvinte cheie, SEAL foloseste metadate.

 

2. Ambele sunt bazate pe colaborare

Wikipedia a obtinut locul pe care il are in prezent datorita colaborarii. Peste 4 milioane de utilizatori inregistrati si numerosi contributori anonimi din intreaga lume participa la enciclopedia Wikipedia. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara o buna colaborare.

 

Acelasi lucru este valabil si pentru SEAL: toti utilizatorii care introduc continut in aplicatie trebuie sa il eticheteze corespunzator, sa utilizeze metadatele corecte, astfel incat in ​​viitor alti colegi sa poata gasi aceste informatii printr-o simpla cautare. Functioneaza la potential maxim daca toti utilizatorii respecta regulile.

 

3. Poti gasi instant informatiile de care ai nevoie

Cu Wikipedia sau cu SEAL, poti gasi instant ceea ce cauti. Pur si simplu accesezi fereastra de cautare de pe orice dispozitiv si tastezi informatiile pe care doresti sa le gasesti, dupa:

  • Numele documentului sau continutul lui;
  • Context – la ce se refera informatiile cautate;
  • Modul in care continutul este procesat;

Acum ajungi instant la ceea ce conteaza: informatiile tale. Exista insa o mica problema: pe Wikipedia nu vei gasi versiunea actualizata pentru Accounts Payable – crede-ma, am cautat. Dar poti si vei gasi aceasta informatie daca lucrezi in departamentul de Finante si utilizezi SEAL.

In functie de rolul tau in cadrul companiei, ai perspective nelimitate de navigare: acelasi continut afisat diferit utilizand puterea metadatelor.

 

Vrei sa afli mai multe?

Da-ne un telefon la +40 21 242 13 95 sau trimite-ne un email la office@star-storage.ro. Ne-ar placea sa auzim si sa discutam despre cele mai bune modalitati de arhivare a informatiilor sau sa verificam cele mai recente Wikis.

Inainte de a pleca, in cazul In care te intrebai, limbile oficiale ale Elvetiei sunt germana, franceza, italiana si romansh.

Distribuie

Share with your friends on social media

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Iti trimitem lunar oferte speciale, noutati si analize legate de Managementul Informatiei si Cloud.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.