Cand tehnologia ajunge la “nori”. Ce reprezinta, de fapt, cloud-ul si cum poate ajuta o afacere sa creasca?

Progresul tehnologic continua sa schimbe lumea in care traim, iar companiile aleg tot mai des calea spre mobilitate. Astazi auzim foarte mult vorbindu-se despre utilitatea serviciilor de tip cloud. Din discutiile cu prietenii, colegii de birou sau partenerii de afaceri realizam tot mai des ca migrarea in cloud a devenit o optiune fireasca pentru cresterea eficientei la nivelul intregii organizatii si reducerea costurilor asociate infrastructurii IT.

 

Din punct de vedere al conceptului, cloud computing reprezinta un ansamblu de servicii de calcul si aplicatii care permite stocarea de date si accesul la aplicatii si informatii, fara ca utilizatorul sa stie care este amplasarea si configuratia fizica a sistemului care furnizeaza aceste servicii.

 

Practic, cloud-ul joaca rolul unui “depozit” urias de resurse de calcul si capacitate de stocare, unde fiecare consumator isi configureaza rapid puterea de procesare necesara si poate depozita, pe o perioada nedeterminata, orice doreste. Obiectele depozitate pot fi documente si inregistrari de afaceri, fotografii, filmulete, muzica etc. Aceste fisiere nu ajung insa in niciun nor, asa cum sugereaza numele, in stil metaforic, ci sunt stocate in centre de date, unde se afla serverele si sistemele de stocare detinute de companiile care ofera acest tip de servicii. Centrele de date sunt construite dupa standarde stricte in ceea ce priveste electro-alimentarea si climatizarea, fiind operate de echipe intregi de specialisti, tinand cont ca acestia gestioneaza unele dintre cele mai importante active ale unei companii: datele.

 

Ca sa abordam subiectul si din perspectiva de afaceri, noi spunem despre cloud ca reprezinta o modalitate de utilizare a tehnologiei, care te ajuta sa eficientizezi afacerea intr-un mod flexibil, usor, rapid, cu zero investitii initiale, costuri reduse si predictibile. Astfel, castigi timp pentru lucrurile care conteaza cu adevarat in cadrul business-ului si transferi, in acelasi timp, riscurile gestionarii infrastructurii IT catre o echipa de specialisti disponibila permanent (24 ore din 24).

 

Din experienta ultimului deceniu, am observat ca abordarea cloud este utilizata la scara larga atat companii mari, cat si de firme mici si mijlocii, de freelanceri, antreprenori, de managerii din middle si top management. Potrivit raportului RightScale State of the Cloud, publicat in 2019 de compania americana de software Flexera, cloud-ul este considerat, la ora actuala, unul dintre cele mai sigure medii de stocare a datelor, iar 57% dintre companii decid sa investeasca in solutii hibride de cloud computing.

 

Iata top 5 motive pentru care tot mai multi manageri adopta, in companiile pe care le conduc, serviciile de tip cloud si cred in utilitatea lor in business.

  1. Flexibilitate, libertate si scalabilitate. Poti utiliza si scala serviciile de cloud la acelasi nivel de calitate, in functie de nevoia existenta, la un anumit moment, avand libertatea de a alege intre diverse variante – cloud public (datele sunt pastrate pe serverele furnizorului IT, in centrele sale de date), cloud privat (datele sunt stocate pe propriile servere, localizate in cadrul companiei tale) sau cloud hibrid (o combinatie intre cele doua).
  2. Zero investitii initiale, costuri reduse si predictibile. Indicator sensibil pentru companiile mici, atente la bugete, dar si pentru companiile mari, aflate in cautarea unei infrastructuri IT scalabile fara a avea costuri aditionale. De altfel, investitia initiala, care nu presupune niciun cost de instalare a platformei/serviciului, dar si costurile reduse de suport si stocare reprezinta unele dintre cele mai importante beneficii oferite de platformele de tip cloud, fiind o alternativa excelenta la achizitia up-front a sistemelor si echipamentelor IT scumpe, care nu sunt utilizate la capacitate maxima si se uzeaza moral destul de repede, avand in vedere avansul tehnologiei.
  3. Optimizeaza performanta personalului IT si a aplicatiilor prin dimensionarea dinamica a resurselor de calcul, eficienta si costuri reduse pentru operarea mediilor de test & dev, care sa faciliteze lansarea unor noi functionalitati de business fara probleme si riscuri, trecerea rapida in productie a mediilor de test, degrevarea echipelor IT de mentenanta echipamentelor fizice prin trecerea acestei responsabilitati in sarcina furnizorului de servicii IaaS.
  4. Suport tehnic permanent (24 de ore din 24) oferit de furnizorul IT. Exista oechipa de experti cu care poti interactiona in cazul intampinarii unor probleme care necesita asistenta de specialitate. Atentie insa la localizarea centrului de date al furnizorului de servicii – deseori, acesta se situeaza in afara zonei in care furnizorul isi desfasoara activitatea. O echipa locala de suport poate fi de real ajutor in cazul in care te confrunti cu o problema critica.
  5. Platforma si conditii comerciale deschise. De cele mai multe ori, platformele de tip cloud permit pluralitatea, asocierea si complementaritatea. Se impune, totusi, atentie la selectarea unui furnizor de cloud care sa foloseasca tehnologii deschise si sa ofere conditii comerciale flexibile astfel incat sa eviti situatiile de tipul furnizor-blocat.

 

De altfel, potrivit studiului FutureScape Predictions, realizat de International Data Corporation (IDC), pana in 2020, peste doua treimi din companii (67%) planuiesc sa suplimenteze bugetul pentru serviciile de tip cloud.

 

De-a lungul celor 10 ani de expertiza in domeniul cloud, Star Storage a investit in dezvoltarea unui portofoliu de servicii de tip multi-cloud, care reuneste solutii si servicii de cloud privat, livrate din propriul centru de date (serviciile StarVault bazate pe Microsoft Hyper-V, VMware sau KVM), cloud public (Azure) si cloud hibrid (StarVault si Azure Stack), astfel incat clientii pot alege, in orice moment, cea mai potrivita varianta pentru ei. Mai multe detalii despre solutiile si serviciile noastre de cloud gasiti AICI. Daca ai nevoie de informatii referitoare la cum poate modelul cloud ajuta compania ta sau pentru programarea unui demo gratuit, ne poti contacta pe adresa de e-mail cloud@star-storage.ro.

Distribuie

Share with your friends on social media

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Iti trimitem lunar oferte speciale, noutati si analize legate de Managementul Informatiei si Cloud.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.