__02_STATUS_mai_mult_decat_dosarul_electronic_de_sanatate_page_header
STATUS
Mai mult decat dosarul
electronic de sanatate

Gestiunea completa a starii de sanatate
si monitorizare de la distanta
a parametrilor medicali.


STATUS. Mai mult decat dosarul electronic de sanatate

Status. Mai mult decat dosarul electronic de sanatate!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.


STATUS. Mai mult decat dosarul electronic de sanatate!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Serviciile de asistență medicală se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari ca urmare a creșterii rapide a mediei de vârstă a populaței, a incidenței tot mai mari a bolilor cronice, a diagnosticelor multi-disciplinare complexe și a tratamentelor avansate care implică mai mulți furnizori de servicii medicale și a unui număr limitat de resurse specializate pentru a face față acestor provocări în creștere.

 

Creșterea numărului de persoane vârstnice și a presiunii pe sistemul medical pentru reducerea costurilor și asigurarea personalului specializat, cerințele legate de așteptările de creștere a calității actului medical și migrarea către un sistem de sănătate proactiv centrat pe pacient necesita utilizarea noilor tehnologii și folosirea unor platforme electronice de gestiune completă a stării de sănătate care să depașească limitările unui simplu Dosar Electronic de Sănătate.

 

Dosarul Electronic de Sănătate. De la definiție la realitatea românească.

Dosarul electronic de sănătate este, conform CMS (Centers for Medicare and Medicaid Services)1, o versiune electronică a antecedentelor medicale ale pacienților, care este păstrată de furnizorul de servicii de sănătate de-a lungul timpului și poate include toate datele clinice cheie relevante pentru îngrijirea persoanelor asociate acelui furnizor, inclusiv date demografice, notele asociate evoluției medicale, probleme, medicație, semne vitale, istoric medical, imunizări, date de laborator și rapoarte de radiologie.

 

Chiar dacă dosarul electronic de sănătate este un punct foarte bun de plecare în gestionarea stării de sănătate, acesta este necesar dar nu și suficient. Mai jos câteva caracteristici și funcționalități care care depășesc definiția clasică a Dosarului Electronic de Sănătate și care pot contribui semnificativ la creșterea calității actului medical, decizii mai rapide și mai bune și tratarea unui număr mai mare de pacienți, fără a pierde din vedere costurile asociate dar și asigurarea securității datelor medicale gestionate:

 

 • Posibilitatea de a vizualiza simplu și rapid diverse formate de date medicale, inclusiv format DICOM pentru imagistică medicală, oferind medicilor o vedere de ansamblu, completă a istoricului medical pentru a permite o evaluare rapidă și decizii corecte;
 • Partajarea în siguranță a informatiilor medicale cu familia și cu medicii selectați, decizia fiind luată de către pacient, ca deținător de drept al acestor date medicale;
 • Folosirea colecțiilor medicale pentru partajarea dosarului de sănătate cu medicii selectați astfel încât datele medicale relevante să poata fi consultate în siguranță  pentru anumite perioade limitate de timp (controlul fiind de asemenea la pacient) fără ca datele medicale  să părăsească efectiv locația de stocare originală și fără ca acestea să fie plimbate prin medii și aplicații care nu sunt proiectate pentru astfel de operațiuni (email, Whatsapp, WeTransfer, Facebook, etc.) fiind supuse unor riscuri mari de expunere nedorită către terțe părți, pentru un control permanent asupra datelor și conformitate cu regulamentele in vigoare;
 • Posibilități avansate de control, inclusiv în procesul de obținere a unei a doua opinii și posibilitatea de a lasa medicii să solicite un peer-review de la alți colegi medici sau specialiști pentru a lua cea mai bună decizie într-un timp cât mai scurt, mai ales atunci când acești specialiști se în locații diferite.

 

STATUS (https://www.status-online.com/ro/ ) a fost construit specific pentru a depăși limitările unui simplu dosar electronic de sănătate fiind o soluție pentru gestiunea completă a stării de sănătate, oferind pacienților, medicilor, și furnizorilor de servicii medicale și asigurări de sănătate funcționalități avansate de interacțiune într-un mediu digital, sigur și prietenos. STATUS este o platformă matură care oferă funcționalități avansate dar simplu de utilizat pentru gestiunea afecțiunilor cronice pre-existente, monitorizare simptome și parametrii medicali relevanți (inclusiv pentru infecția COVID-19), gestiunea completă a dosarului medical, controlul medicației, căutare si regăsire facilă medic de familie sau medic specialist, identificarea celei mai bune opțiuni din punct de vedere specializare și proximitate pentru furnizorii de servicii medicale, obținerea unei a doua opinii, gestionarea programărilor (inclusiv a celor virtuale), consultații virtuale și telemedicină, și, în general, o colaborare digitală completă medic-pacient.

 

STATUS1

Colectarea și monitorizare de la distanță a parametrilor medicali. Calea către un sistem de sănătate mai eficient, centrat pe pacient.

Colectarea parametrilor medicali prin introducerea manuală asistată de catre un membru al familiei sau a unui cadru medical din centrele de monitorizare dar și preluarea automată de la echipamente medicale dotate cu Bluetooth și integrarea acestora într-o platformă software destinată interacțiunii digitale între medic și pacient reprezintă caracteristici complementare dosarului electronic medical.  STATUS oferă cadrelor medicale capacitatea de a monitoriza pacienții de la distanță și de a oferi rapid opinii medicale cu o precizie mai mare, inclusiv prin intermediul telemedicinei. Medicii și alte cadre medicale specializate pot obține în timp real și vizualiza grafic diversi parametrii medicali relevanți ai pacientului cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arteriala, glicemia, gradul de oxigenare al sângelui și multe altele. În plus, depășirea unor praguri generează automat alerte care ajung instantaneu la medicul specialist sau cadrul medical specializat care poate comunica rapid cu pacientul și îl poate asista la distanță pentru evitarea unor efecte nadorite.

 

STATUS2

 

 • STATUS pentru monitorizarea de la distanță a pacienților cronici.

Conform unui studiu realizat in 186 de țări3, 7 din 10 decese sunt atribuite bolilor cronice  iar mai mult de 85% din bolile cronice sunt cauzate de factori de mediu precum dieta, comportamentul și stilul de viață4. Prin utilizarea tehnologiilor de monitorizare în timp real a bolilor cronice, pacienții cronici au posibilitatea de a fi implicați direct și de a simți că iau parte la adresarea și soluționarea grijilor legate de propria sănătate. Odată cu apariția monitorizării la distanță a pacienților și a dispozitivelor medicale de tip wearable, avem în sfârșit arsenalul necesar pentru a face față provocării boliilor cronice. Cu ajutorul STATUS, monitorizarea de la distanță a parametrilor și alertarea la depășirea anumitor praguri deschide ușa pentru o nouă paradigmă medicală și un model de livrare adecvat al serviciilor de sănătate, ideal pentru prevenirea și tinerea sub control a bolilor cronice.

 

 • STATUS pentru monitorizarea de la distanță a persoanelor vârstnice.

Organizația Națiunilor Unite estimează că populația globală în vârstă de 60 de ani și peste este de așteptat să se tripleze până în 2050 și va ajunge la 2 miliarde de oameni (ONU, 2015). În 2050, 44% din populația lumii va locui în țări cu cel puțin 20% din populație în vârstă de 60 de ani sau mai mult, iar una din patru persoane va trăi într-o țară în care peste 30% din oameni au peste 60 de ani sau mai mult. STATUS este soluția și în aceasă situație permițând monitorizarea de la distanță a vârstnicilor și accesarea tuturor parametrilor relevanți într-o interfață prietenoasă, care poate fi operată cu succes inclusiv de către membrii familiei pentru un plus de confort și siguranță.

 

STATUS4

 

 • STATUS pentru monitorizarea de la distanță a a pacienților în recuperare post-operatorie sau sub tratament.

La nivel global, în fiecare an peste 230 de milioane de adulți au intervenții chirurgicale majore, în afara celor asociate intervențiilor pe cord5. Deși intervenția chirurgicală poate îmbunătăți calitatea și durata vieții, după aceasta pot apărea complicații majore care intervin în cele mai multe cazuri după externare. Sistemele actuale de monitorizare a pacienților postoperator, în perioada de recuperare, după transferul la domiciliu, sunt inadecvate. În secțiile spitalicești, evaluarea parametrilor medicali relevanți se poate face permanent sau cu o frecventa mare, lucru care este destul de greu de pus în practică la domiciliu și duce la mii de cazuri de nedetectare sau detectare întârziată a problemelor. De asemenea, observația directă a medicului și contactul cu pacientul poate avea loc în cadrul vizitei medicale, lucru mai greu de pus în practică în cazul în care pacientul se recuperează la domiciliu.

STATUS3

 

 

STATUS contribuie la o recuperare rapidă și la evitarea complicațiilor post-operatorii, prin monitorizarea parametrilor medicali, inclusiv de pe echipamente de tip wearables în perioada de recuperare la domiciliu. În plus, monitorizarea de la distanță a aderenței la medicatie și evaluarea gradului de răspuns la o anumită medicație prin intermediul sistemului avansat de notificări care se activează automat la depășirea pragurilor parametrilor medicali presetați de către cadrul medical contribuie la o recuperare lipsita de incidente. Suplimentar, prin intermediul modulului de telemedicină, medicul specialist sau personalul medical care monitorizează recuperarea pacientului la domiciliu pot interacționa direct cu pacientul (video, audio), cu o experiență similară cu cea a interacțiunii în persoană.

 

 

Note:

 1. [2017-05-02]. Electronic Health Records https://www.cms.gov/Medicare/E-Health/EHealthRecords/index.html?redirect=/EhealthRecords/
 2. net, mai 2019, https://www.economica.net/dosar-electronic-de-sanatate-al-pacietului-probleme-si-beneficii_168361.html
 3. NCD Countdown 2030, published in The Lancet today, 2016
 4. Genetic Factors Are Not the Major Causes of Chronic Diseases. PLoS ON, 2016
 5. Canadian Journal of Cardiology, Volume 34, Issue 7, July 2018

 

LUPTA IMPOTRIVA CORONAVIRUS SI AI GRIJA DE CEI DIN JURUL TAU

Afla rapid cum STATUS te pote ajuta sa-ti continui activitatea chiar si in situatii dificile precum aceasta si sa lucrezi cu documente si dosare medicale in format digital pentru ZERO RISCURI.

Afla mai multe

Descopera cum STATUS te poate ajuta sa tratezi mai multi pacienti, sa cresti viteza incasarilor pentru serviciile prestate si sa fii permanent inaintea schimbarii

Solicita demo

Inscrie-te astazi
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

*Completand acest formular sunteti de acord ca datele dvs. de contact vor fi folosite de Star Storage in comunicari de marketing. Pentru mai multe informatii, consultati Termeni si conditii .

Cum te putem ajuta?

Contacteaza-ne pentru o discutie in legatura cu ceea ce te intereseaza. Iti vom oferi toate raspunsurile de care ai nevoie.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
*Completand acest formular sunteti de acord ca datele dvs. de contact vor fi folosite de Star Storage in comunicari de marketing. Pentru mai multe informatii, consultati Termeni si conditii .