Star Storage Servicii de conversie digitala
Produse de top pentru afaceri de top

Arcelor Mittal - servicii complete de conversie digitala, servicii de procesare documente si arhivare si produsul SeeIT

Cu SeeIT, un camion de desene intra intr-un laptop. ArcelorMittal Hunedoara castiga substantial cu tehnologia de ultima ora, integrata in solutia Star Storage.

Despre companie

Despre ArcelorMittal Hunedoara, fostul Combinat Siderurgic, putini romani pot spune ca nu au auzit. Construirea "Uzinelor de Fier Hunedoara" a fost hotarata cu peste 125 de ani in urma. In 1884, a fost pus in functiune primul furnal si elaborata prima sarja de fonta. Dezvoltarea treptata a Combinatului Siderurgic Hunedoara a cunoscut o dezvoltare in ritm accelerat dupa 1948, cand, in mai multe etape, au fost construite noi capacitati si au fost dezvoltate cele existente.
Combinatul a devenit societate comerciala in 1991, iar in 2004 a fost privatizat, intrand in grupul care se constituie astazi in cel mai mare producator de otel din lume. Avand 320.000 de angajati in mai mult de 60 de tari, ArcelorMittal este lider de industrie pe patru continente, cu peste 116 milioane de tone de otel produse in toata lumea si o cifra de afaceri de peste 105 miliarde dolari.

 

Investitiile de modernizare şi relansare a activitatii incepute la Hunedoara in 2004 urmeaza sa stea la baza unei productii in continua creştere, cu un obiectiv, final de peste 800 kilotone de produse din otel, pe an.

Situatia initiala

Una dintre cele mai importante investitii din ultimii zece ani la combinatul din Hunedoara, de zeci de milioane de euro, este programata pentru 2009. Este vorba despre un nou laminor, o linie de fabricatie in care se da forma finala produsului din otel, prin presarea formelor primare turnate initial. Proiectarea si construirea unei astfel de linii de fabricatie - in acest caz lunga de peste un kilometru! - poate sa genereze multe obstacole, dificil de trecut. Una dintre provocari este acum depasita si cu ajutorul solutiei Star Storage.

 

Pentru o linie de fabricație de dimensiunea noului laminor, este necesar un volum enorm de documentatie: planse, desene, cataloage de parti componente etc. Pentru acest laminor, care urmeaza a fi adus in mai multe etape din Franta, primele elemente transportate cu un camion au fost plansele.

 

Problema nu este reprezentata de cantitatea documentelor, ci de faptul ca o mare parte din aceste documente sunt desene tehnice al caror continut ocupa un spatiu de memorie semnificativ.
Este foarte clar ca traim in era tehnologizarii, cand lucrul pe santier cu plansele nu mai este nici eficient dar nici sigur avand in vedere riscul ridicat ca acestea sa se deterioreze.

 

Lucian Simulei, IT Deputy Manager la ArcelorMittal Hunedoara, explica direct si simplu: "Este clar ca pentru construirea acestui laminor a fost benefic sa putem avea documentatia intr-un format mult mai usor de gestionat decat plansele... Constructia aceasta avea nevoie de niste proiecte accesibile colectivelor care coordoneaza si implementeaza proiectul. Era necesar ca astfel de planse sa fie in format electronic, fiind astfel disponibile pentru toti cei implicati in proiect.

Solutia Star Storage

Rares Vasilescu, Software Development Director la Star Storage, partenerul Microsoft, compania care avea solutia la aceasta problema, explica: "Este vorba despre o arhiva imensa de planse de dimensiuni mari cat o masa. Trebuia ca aceste planse sa fie disponibile si pentru birourile proiectantilor, dar si pentru cei din uzina, care sunt la sute de metri departare, in teren, ceea ce necesita constituirea unei arhive electronice  O solutie clasica ar fi fost pur si simplu folosirea unui sistem existent de arhivare electronica, dar acesta nu ar fi permis vizualizarea in timp real a planselor respective, ci doar le-ar fi stocat intr-o baza de date".

 

Astfel, nu ne putem limita la transformarea hartiilor in documente electronice pentru rezolvarea tuturor problemelor. Cantitatea semnificativa de documente - convertite digital si apoi stocate -transpusa intr-o baza de date cu o memorie imensa ar fi ingreunat foarte mult utilizarea acesteia.
Intr-un laptop ar fi fost aproape imposibil de incărcat o astfel de documentatie, in totalitatea sa. Accesarea dintr-un server ar fi fost posibila doar pentru documente de dimensiuni mai reduse. Mai mult, nu toti utilizatorii puteau fi conectati in aceeasi retea, pentru ca informatia sa poata fi transferata prin LAN, la viteza maxima.

 

Ar fi fost foarte greu sa se primeasca pe teren, online si mai ales folosind o conexiune  wireless, o informatie de asemenea dimensiuni, pe care utilizatorul sa o identifice pe server, s-o transfere intr-un mod complet  securizat si sa o utilizeze in productie rapid si eficient...era aproape imposibil fara solutia Star Storage.

 

Se impunea convertirea documentatiei intr-un format electronic usor accesibil utilizatorilor. Aceasta tranzitie nu se impune numai pentru laminorul cel nou, ci pentru orice documentatie a combinatului.

 

Pentru operatiunile de mentenanta, intretinere si reparatii, este extrem de util ca diferitele desene tehnice sa poata fi urmarite direct de pe un laptop, oriunde s-ar afla acesta. Pana in prezent, au existat o serie de incercari de a aduna arhiva pentru a fi convertita digital, insa totul a ramas la nivelul unor fisiere greu de accesat.

 

Lucian Simulei spune: "Fara o soluție IT performanta, ar fi fost necesar un timp mult mai mare de adresare a problemelor... In lipsa unei astfel de solutii, se pierde controlul asupra procesului si puterii de a previziona si optimiza procesele... Si este aproape imposibil sa ai eficienta maxima in constructia laminorului dar si in reparatiile ulterioare, fara sa ai un sistem informational modern. Nu ne puteam permite sa lucram cu firme care ar fi fost la prima experienta de utilizare a tehnologiei Silverlight pentru a optimiza o solutie de Document Management in domeniul nostru. Am ales sa implementam acest proiect alaturi de echipa de specialisti de la Star Storage, o companie care vine cu o experienta de 10 ani in domeniul stocarii, arhivarii si managementului de date si documente. Ne-am dorit sa lucram cu un furnizor de top pe piata romaneasca. "

 

Solutia a fost implementata de specialistii de la Star Storage, urmand  etapele:

 1. Conversie digitala a planselor cu scannerele profesionale ale Centrului de Conversie a Documentelor Star Storage
 2. Stocarea documentelor electronice, rezultat al primei etape, impreuna cu diferite informatii conexe pe SQL Server
 3. Incarcarea pe SharePoint Server.
 4. Utilizarea produsului SeeIT, ca instrument de vizualizare perfect adaptat provocarilor tehnice.

 

Astfel, Microsoft SharePoint se comporta acum ca un Document Management System prin intermediul caruia documentatia tehnica este fragmentata. Aplicatia dezvoltata devine un instrument de lucru facil pentru o vizualizare optima.

 

Silverlight este o tehnologie relativ noua de la Microsoft, gandita pentru a furniza o interactiune vizuala deosebita in browser-ele de internet. StarStorage a creat produsul SeeIT ce permite vizualizarea unor documente raster sau fotografii de foarte mare rezolutie pe diferite nivele de zoom, de la ansamblu pana la cele mai mici detalii stocate. SeeIT elimina necesitatea transferului intregului document deodata, ci numai datele necesare redarii unei zone, conform  nivelului de zoom.

 

Rares Vasilescu ofera mai multe informatii despre aceasta tehnologie, despre cum poate fi si cum a fost folosita in cazul ArcelorMittal: "SeeIT ne-a permis optimizarea utilizarii latimii de banda atunci cand se face vizualizarea unor astfel de imagini. SeeIT a fost implementat cu succes de catre noi, in solutia pe care am dezvoltat-o pentru suntem primii, daca nu singurii, care am folosit aceasta tehnologie intr-o asemenea vizualizarea planselor, in cel mai ergonomic mod cu putinta pentru a putea oferi o solutie moderna la costuri reduse.  Ce este si mai important?! Star Storage a folosit o tehnologie web, destinata in principal mediului online, pentru a maximiza ergonomia utilizarii unei solutii de Document Management intr-o industrie prelucatoare."

 

Acum, la ArcelorMittal, orice utilizator autorizat poate sa acceseze plansele, schitele din portalul SharePoint, cu ajutorul SeeIT, dintr-un server aflat in sediul central al companiei. Nu necesita decat instalarea propriului sistem de operare, browser-ul si un plug-in standard de Silverlight.
Odata cu plansele, aplicatia permite vizualizarea rapid si usor a unei intregi baze de informatii legata de fiecare desen: piese, subansambluri, ansambluri, etc.  O alta optiune oferita de aceasta aplicatie este gasirea si vizualizarea diferitelor detalii, marind sau micsorand rapid si clar imaginea transpusa pe display. Cand cei de la ArcelorMittal vor monta noul laminor, pe cateva hectare, probabil ca pentru a vizualiza plansele, vor utiliza doar laptop-uri cu o conexiune wireless.

 

Solutia, in ansamblul sau, va fi folosita nu doar la montarea laminorului, ci si pentru tot ce inseamna documentatie tehnica la ArcelorMittal Hunedoara.

 

Lucian Simulei precizeaza: "Ceea ce au inceput cei de la Star Storage nu se va opri la proiectul acesta. In final, vor fi mult mai multe documente care trebuie scanate, trebuind incluse toate plansele echipamentelor de productie carora li se fac reparatii periodice, adaugand toate sectiile productive din firma, nu doar laminorul. Finalitatea unei astfel de arhive este, de obicei, darea ei in folosinta catre responsabilii de mentenanta, in asa fel incat acestia sa aiba inventarul echipamentelor din sectii si in acelasi timp planurile de reparatii cu ce repere anume din lista intra la acele reparatii, ce s-a reparat la opriri accidentale... etc".

Beneficii

Investitii diminuate, timp de accesare de pana la 10 ori mai redus

 

"Cu SeeIT, plansele nu mai  sunt manipulate manual si supuse riscului de deterioare. Iar acest beneficiu, ca si celelalte, se traduce in reduceri de costuri. In cazul in care ai doar un sistem electronic clasic de arhivare, fara un instrument de vizualizare puternic, este necesara o conexiune cu latime de banda foarte mare pentru a asigura o buna functionalitate a aplicatiei. De asemenea, atat laptop-ul, cat si serverul, ar trebui sa fie mai performante, pentru a procesa imagini de sute de megabytes... Cu SeeIT insa, traficul este de cateva ordine de marime mai mic, similar cu o poza simpla. Folosind acest produs Star Storage, informatia se transfera acum prin pachete mai mici, pentru ca apoi imaginea sa se recompuna usor. Cu ajutorul SeeIT se poate vizualiza numai segmentul de imagine in detaliu, la nivelul de zoom dorit. In acest mod este facilitat accesul la informatie" - Rares Vasilescu, Software Development Director la Star Storage.

 

Despre castigurile efective obtinute prin folosirea SeeIT bazat pe Silverlight vorbeste si Lucian Simulei: "Altadata, asemenea lucruri se faceau pe statii grafice dedicate, cu storage-uri dedicate; iar acum avem doar o solutie integrata SharePoint compusa dintr-un server de baze de date cu SQL Server, pentru  componentele de baza si un al doilea server de aplicatie front-end... Castigul obtinut din diferenta de tehnologie necesara este evident. Nu am fost nevoiti sa cumparam servere supradimensionate. Pe un server relativ mic, mai multi utilizatori pot accesa concomitent aceste documente si baze de date,cu un trafic optimizat astfel incat acesta sa nu se blocheze... Practic, solutia elaborata si implementata de StarStorage cu SeeIToptimizeaza modul de accesare a informatiei, reducand la maxim timpii de asteptare si totodata configuratiile hardware costisitoare".

Eficientizarea procesului operational

Fiind o aplicatie usor de utilizat, a carei interfata nu reprezinta tocmai un element de noutate, utilizatorul necesita un timp mult mai scurt de acomodare; ceea ce inseamna profitabilitate financiara si operationala.
Aceasta afirmatie vine confirmata si motivata de catre Rares Vasilescu: "Este un plug-in de browser, fiind ceva familiar in pagina web, ceea ce-l determina pe utilizator sa se simta mai confortabil si sigur, eliminand posibila rezistenta la schimbare. In plus, apare fenomenul "wow" - adoptarea aplicatiei este mult mai rapida cand oamenii vad ceva spectaculos si placut, nu doar functional".

 

Imbunatatirea fluxului informational

Lucian Simulei doreste sa sublinieze ca, prin folosirea in comun a acelorasi documente, comunicarea si colaborarea sunt cu mult mai eficiente. In acelasi timp, se evita redundantele si se face eficientizarea fluxului operational in cazul procesarii unei modificari asupra unui desen, prin accesibilitatea imediata a celorlalti utilizatori autorizati, care pot vizualiza modificarea instantaneu, fara a fi notificati in prealabil. In plus, solutia ofera si o legatura inspre baze de date organizate, care pot fi usor integrate in aplicatiile de gestiune a proiectului.

Profilul companiei

ArcelorMittal Hunedoara, fostul Combinat Siderurgic, face parte astazi din grupul celui mai mare producator de otel din lume. ArcelorMittal este lider de industrie, cu peste 116 milioane tone de otel produse in toata lumea si o cifra de afaceri de peste 105 miliarde dolari.

Situatia

La Hunedoara, pentru anul 2009 este programata o investitie de zeci de milioane de euro, vizand construirea unui laminor lung de peste un kilometru. Documentatia tehnica a fost adusa din Franta cu un camion. Era necesar ca plansele imense sa fie disponibile simultan pentru birourile proiectantilor si pentru constructorii din uzina, aflati la distanta.

Solutia

Specialistii de la Star Storage, in cadrul Centrului de Conversie a Documentelor, au convertit digital plansele si le-au stocat intr-o arhiva electronica. Produsul SeeIT este inclus in aplicatia .NET de gestiune si prezentare a documentatiei tehnice. Cu un laptop, o conexiune wireless si un plug-in Silverlight in browser, orice utilizator autorizat poate acum sa vizualizeze rapid si usor plansele, sa vada diferite detalii, marind si micsorand imaginea si sa acceseze simultan o baza de informatii legata de fiecare desen: subansambluri, ansambluri, etc.

Beneficii

 • Acces rapid si ergonomic la plansele de proiect;
 • Acces rapid la biblioteca de documente, care era aproape inacesibila, din locatiile distribute (remote);
 • Gestionarea si fragmentarea bazei de informatii conexe planselor;
 • Zoom pentru vizualizare in ansamblu sau detalii fine;
 • Integritatea planselor;
 • Reducerea costurilor (de replicare si stocare a desenelor, infrastructura - comunicatii si statii de lucru);
 • Viteza mare de cautare si regasire a detaliilor;
 • Orice modificare este accesibila imediat tuturor echipelor;
 • Accesibil. Usurinta in utilizarea solutiei.

Cum te putem ajuta?

Contacteaza-ne pentru o discutie in legatura cu ceea ce te intereseaza. Iti vom oferi toate raspunsurile de care ai nevoie.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
*Completand acest formular sunteti de acord ca datele dvs. de contact vor fi folosite de Star Storage in comunicari de marketing. Pentru mai multe informatii, consultati Termeni si conditii .