STATUS. Pentru un sistem medical proactiv si servicii de sanatate mai bune folosind datele generate direct de pacienti

Popularitatea din ce în ce mai mare a dispozitivelor mobile care permit persoanelor fizice să își monitorizeze propria sănătate a creat noi canale pentru profesioniștii din domeniul medical pentru a colecta în mod regulat parametrii medicali ai pacienților, precum și oportunități pentru îmbunătățirea modului în care furnizorii de servicii de sănătate interacționează cu pacienții.  Aproape toate tehnologiile mobile pentru monitorizarea stării de sănătate conțin senzori care colectează date despre activitățile de zi cu zi ale individului și despre parametrii  de sănătate. Activarea interoperabilității între dispozitivele mobile și integrarea acestora cu platforme unificate pentru gestiunea integrată a stării de sănătate permit furnizorilor de servicii medicale să crească precizia diagnosticelor și să îmbunătățească eficiența tratamentelor.

 

O astfel de platforma este STATUS (https://www.status-online.com/ro/) –  o soluție pentru gestiunea completă a stării de sănătate, oferind pacienților, medicilor și furnizorilor de servicii medicale și asigurări de sănătate funcționalități avansate de interacțiune într-un mediu digital, sigur și prietenos. Fiind o platformă matură, STATUS oferă funcționalități complete, dar simplu de utilizat, pentru gestiunea afecțiunilor cronice pre-existente , monitorizare parametri medicali relevanți, preluați inclusiv prin integrarea cu echipamente medicale mobile și echipamente de tip wearable, gestiunea completă a dosarului medical, controlul medicației, căutare și regăsire facilă medic de familie sau medic specialist, identificarea celei mai bune opțiuni din punct de vedere specializare și proximitate pentru furnizorii de servicii medicale, obținerea unei a doua opinii, gestionarea progrămarilor (inclusiv a celor virtuale), consultații virtuale și telemedicină, și, în general, o colaborare digitală completă medic-pacient.

 

Trecerea la un sistem medical proactiv

Știm cu toții că sistemul de actual de sănătate este mai mult reactiv decât proactiv. Pacienții merg la medic numai după ce prezintă simptome ale bolii. De aceea, folosirea echipamentelor medicale mobile pentru colectarea regulată a parametrilor medicali relevanți poate fi o modalitate perfectă de a schimba sistemul de asistență medicală într-unul proactiv, astfel încât pacienții să poată fi tratați cât mai timpuriu.

Tendința actuală de utilizare a echipamentelor medicale mobile și a celor de tip wearable pentru monitorizarea parametrilor de sănătate ușurează de altfel activitatea de monitorizare a parametrilor vitali ai pacienților pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Echipamente mobile precum termometru cu infraroșu, senzori ECG, glucometru, pulsoximetru, tensiometru sunt device-urile perfecte pentru a monitoriza pacienții vulnerabili în timp real, limitând în același timp interacțiunea directă medic-pacient și extinzând beneficiile legate de reducerea costurilor și creșterea confortului pentru pacienți, inclusiv în pentru situații actuale cum ar fi limitarea efectelor pandemiei COVID-19.

 

 

Și această tendință este vizibilă nu doar în rândul medicilor, dar și în segmentul utilizatorilor obișnuiți. Echipamentele medicale mobile îi ajută să aibă grijă de membrii familiei care au diverse afecțiuni, luând măsuri proactive atunci când apar orice fel de nereguli la nivelul parametrilor medicali. Acești senzori sunt, de asemenea, perfecți pentru cei care au avut o intervenție chirurgicală, furnizorii de servicii medicale putând urmări recuperarea pacienților chiar și atunci când acestia sunt acasă. În acest fel, pacienții nu trebuie să petreacă mult timp în spital pentru recuperare, reducând presiunea asupra sistemului medical și eliberând resurse prețioase pentru tratarea eficientă a cât mai multor pacienți și îmbunătățind în același timp modul de interacțiune cu pacienții.

 

Pacienți mai implicați pentru creșterea calității actului medical

Prin utilizarea echipamentelor medicale personale pentru colectarea propriilor parametrii medicali combinat cu o interactiune îmbunătățită, digitală, cu cadrele medicale,  oamenii vor deveni mult mai implicați și atenți cu propria stare de sănătate.  În loc să-și colecteze datele medicale doar prin testele aplicate de către medici, la spital sau la cabinete medicale, la intervale  în general mari și cu costuri asociate, inclusiv cu deplasarea, pacienții pot simți că sunt în controlul propriei sănătăți și își pot monitoriza singuri parametrii vitali, contribuind la creșterea eficienței actului medical.

Integrarea între dispozitivele medicale mobile și o platformă software destinată interacțiunii digitale între medic și pacient pe dosarul medical electronic cum este STATUS oferă cadrelor medicale capacitatea de a monitoriza pacienții de la distanță și de a oferi rapid opinii medicale cu o precizie mai mare, inclusiv la distantță, prin intermediul telemedicinei. Medicii și asistentele pot obține și vizualiza grafic imediat o serie de date legate de ritmului cardiac al pacientului, a tensiunii arteriale, a gradului de oxigenare a sângelui și multe altele, prin simpla conectare la aplicație, inclusiv de pe telefon, fără a intra în contact direct cu pacientul.

Informațiile preluate de la un dispozitiv mobil care urmărește activitatea fizică și obiceiurile alimentare sau referitoare la activitatea fizică pot fi, de asemenea, utilizate în timpul studiilor de cercetare clinică pentru o mai bună înțelegere a modului în care un pacient poate reacționa la un anumit tratament sau medicament.

 

 

Monitorizarea pacienților vulnerabili

Echipamentele medicale de monitorizare mobile oferă o nouă perspectivă pentru a monitoriza pacienții vulnerabili de la distanță. În timp ce mulți oameni folosesc deja echipamentele mobile pentru a avea grijă de propria sănătate, mulți alții ar dori să le folosească pentru a avea grijă de sănătatea membrilor vulnerabili ai familiei, vârstnici sau pacienți cu afecțiuni cronice. Cercetătorii de la Health Research Institute din PwC1 spun că există o cerere în creștere de dispozitive și servicii care pot fi folosite pentru a avea grijă de membrii familiei, cum ar fi copiii sau bunicii. Utilizarea tehnologiei mobile / de tip wearable este o modalitate excelentă pentru furnizorii de servicii de asistență la domiciliu de a monitoriza persoanele în vârstă sau persoanele vulnerabile din familie.

Furnizorii de servicii medicale pot utiliza, de asemenea, tehnologii de tip wearable pentru a monitoriza pacienții vulnerabili care sunt predispuși la probleme medicale. În cazul în care sunt expuși riscului, dar nu sunt suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați, tehnologia poate fi utilizată și în această situație pentru a-i monitoriza acasă. Aceste echipamente pot fi folosite și la pacienții care se întorc acasă după o intervenție chirurgicală sau o operație pentru a le monitoriza recuperarea și pentru a se asigura că nu apar complicații. Acest lucru ajută la ușurarea sarcinii asupra sistemelor de asistență medicală, lăsând pacienții să iasă din spital și să se întoarcă acasă, dar oferindu-le totuși posibilitatea să fie atenți la starea lor de sănătate prin utilizarea dispozitivelor mobile de tip wearable și conectarea transaprenta la aplicații integrate de monitorizare a stării de sănătate precum STATUS.

 

 

Beneficii pentru furnizorii de servicii medicale și angajatori

Tehnologia de tip wearable are potențialul de a oferi beneficii enorme furnizorilor de servicii medicale. Prin utilizarea dispozitivelor mobile pentru monitorizarea datelor pacientului pe o perioadă lungă de timp, profesioniștii din domeniul medical pot avea o vedere mai detaliată asupra problemelor care afectează pacientul. Prin integrarea cu platforme software de gestionare integrată a stării de sănătate precum STATUS, aceștia pot vizualiza și utiliza apoi datele în context pentru a emite un diagnostic mai precis decât dacă nu s-ar fi folosit dispozitivul.

 

Folosirea tehnologiei wearable poate economisi resurse prețioase de timp și bani și în sistemul de sănătate. Conform unui studiu realizat de McKinsey and Company2 se estimează că la nivel global peste 2 trilioane de dolari sunt atribuiți trătării obiceiurilor proaste care afectează sănătatea și că 20% din totalul costurilor medicale rezultă din lipsa exercițiilor fizice constante, din lipsa de somn adecvat și din dependențe de alcool, droguri și tutun. Utilizarea tehnologiei mobile pentru încurajarea exercițiilor fizice și a modelelor de somn mai bune ajuta pacienții să devină mai sănătoși și să reducă eforturile asupra sistemului de sănătate.

 

În plus, unele companii de asigurări au început deja să sugereze reducerea primelor pentru persoanele care folosesc echipamente mobile și chiar să opteze exclusiv pentru vânzarea de polițe de sănătate interactive care monitorizează parametri de sănătate cu ajutorul dispozitivelor de tip wearable și telefoanelor mobile – cum este cazul companiei John Hancook – una dintre cele mai proeminente companii de asigurări din America de Nord3. Angajații par a fi deschiși la această idee, deoarece un studiu1 a arătat că două treimi din cei chestionați au spus că vor purta un dispozitiv dacă angajatorii sau companiile de asigurări le furnizează gratuit. Angajatorii beneficiază, de asemenea, dacă angajații utilizezează dispozitive de tip wearables – un studiu pe trei ani al angajaților care au folosit dispozitive de tip wearable a arătat o scădere de 44% a numărului de zile de concediu medical4.

 

Chiar dacă tehnologia wearable și contectarea acestor echipamente cu aplicații integrate de monitorizare a stării de sănătate este încă o industrie relativ nouă, are un viitor promițător. Potențialul de inovare este imens, iar piața echipamentelor medicale mobile crește exponențial în fiecare an estimăndu-se că va ajunge la peste 27 miliarde de dolari în 20265. Pe măsură ce cererea de automatizare crește, chiar și în industria medicală, tot ma mulți furnizori de servicii medicale vor adopa soluții complete de monitorizare a stării de sănătate folosind datele livrate de echipamente de tip wearable pentru a oferi servicii medicale mai bune și pentru a crea un sistem de sănătate proactiv.

 

Descoperă mai mult legat de platforma STATUS pentru urmatorul nivel de servicii de sanatate!

 

Note:

  1. Health wearables: Early days, Health Research Institute, PwC, 2014
  2. How the world could better fight obesity, McKinsey and Company, 2015
  3. Strap on the Fitbit: John Hancock to sell only interactive life insurance, articol publicat de Reuters, 2019
  4. Wearing Wellness on Your Sleeve: How Wearable Tech Is Changing Healthcare Services, Northwestern University, 2016
  5. Wearable Healthcare/Medical Devices Market Analysis, Reports and Data, 2019

 

 

Distribuie

Share with your friends on social media

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Iti trimitem lunar oferte speciale, noutati si analize legate de Managementul Informatiei si Cloud.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.