transformarea digitala

Transformarea Digitala: 5 tendinte in 2019

Iata cele mai importante 5 tendinte ale transformarii digitale care trebuie urmarite in 2019

Transformarea digitala este un termen pe care il auzim cu totii de multa vreme. La acest moment insa, nu mai reprezinta o tendinta care ar putea fi adoptata pentru imbunatatirea afacerii, ci o cerinta obligatorie pentru organizatiile care doresc sa ramana in frunte.

 

In esenta, transformarea digitala este despre schimbare. Iar aceasta nu constituie doar o provocare tehnologica, ci o provocare de conducere, management si resurse umane. Acum, cand majoritatea companiilor au inteles ce presupune digitalizarea si de ce este necesara, pasim intr-o epoca in care numeroase persoane au initiat procese de inovatie si impulsionare a schimbarilor in cadrul propriilor organizatii. Pe masura ce avansam in timp, conteaza mai putin adoptia tehnologica si mai mult planificarea strategica in tandem cu incorporarea tehnologiilor principale in vederea realizarii unui avantaj competitiv.

 

Iata cele mai importante 5 tendinte din transformarea digitala in 2019:

 

1. Platforme de date, Analytics, Inteligenta Artificiala (AI) si Invatare Automata (ML) => Procese inteligente integrate

Pe masura ce tehnologia progreseaza ne apropiem tot mai mult de conceptul extraordinar denumit singularitate (inventia superinteligentei artificiale – ASI – va declansa o dezvoltare tehnologica accelerata, fapt ce va duce la schimbari de neconceput pentru civilizatia umana).

In centrul tuturor inovatiilor tehnologice sunt datele: nu putem realiza nimic fara utilizarea instrumentelor de analiza. Conform cercetarilor, in ultimul an am creat 90% din datele la nivel mondial, dar folosim efectiv doar 1% din aceste informatii. Sunt inca multe de facut in ceea ce priveste captarea datelor intr-un mod structurat si extragerea concluziilor corecte din acest proces.

Cu o putere mai buna de procesare care poate imbunatati invatarea automata, totii liderii trebuie sa isi imbunatateasca eficienta in modul de utilizare a datelor, iar acest lucru poate fi atins prin invatarea automata si inteligenta artificiala. Obiectivul este marirea gradului actual de utilizare a datelor, a acelui 1%, de 2-3 ori, ceea ce poate parea putin dar ar insemna o crestere uriasa in utilizarea datelor.

 

 

2. Totul se rezuma la Multi-Cloud: Public, Privat și Hibrid

Pe masura ce organizatiile au realizat ca platformele de cloud privat, cloud public sau centrele de date nu sunt cea mai buna optiune, au inceput sa le combine. Asa au aparut platformele cloud care progreseaza continuu pentru a indeplini nevoile in continua dezvoltare ale organizatiilor. Acest proces incorporeaza toate elementele, de la stocarea in sursa cloud la retea, la securitate si la implementarea aplicatiilor.

Angajamentul fata de platformele cloud conectate este cel mai bine reflectat de Microsoft prin Azure, HPE prin Cloud Technology Partners si achizitia CloudHealth Technologies de catre VMWare.

Multi-Cloud e ultimul venit in domeniu si e aici sa ramana. Urati-i bun venit, pentru ca de acum incolo organizatiile vor utiliza combinatii de cloud, iar aceste aplicatii trebuie sa fie extra-securizate si actualizate.

Initial, numeroase organizatii au ales multi-cloud deoarece aveau rezerve legate de siguranta cloud. Multi-cloud a fost vazut, atunci si acum, drept un mijloc de prevenire a pierderii datelor si timpilor morti cauzati de anumite defectiuni din cloud. De asemenea, evitarea dependentei de un singur vanzator a constituit un impuls in plus pentru adoptarea multi-cloud.

 

 

3. 5G devine o realitate comerciala

Este o perioada electrizanta pentru 5G si pentru tehnologia mobila. Desi anul 2018 a reprezentat anul in care aplicatiile 5G fixe s-au consolidat, anul acesta vom observa cum tehnologia 5G se va aseza la loc de cinste in coltul de sus al dispozitivelor noastre mobile.

5G e un punct de referinta pentru industria tehnologica per ansamblu. Cu mai multe optiuni de conectare wireless, latime de banda mai mare, timp mai scurt de asteptare si alte imbunatatiri, 5G va permite nu numai noi mijloace de conectare, dar si noi aplicatii.

Pentru organizatii, disponibilitatea 5G inseamna intarzieri mai mici de comunicare, viteze mai mari de descarcare si un potential marit in afara granitelor.

 

 

4. ItaaS = IT ca serviciu

Exista o nevoie in continua crestere pentru flexibilitate sporita in ceea ce priveste volumul mare de sarcini, precum si capacitatea de amplificare si reducere rapida in functie de nevoile de afaceri. Asta se traduce prin cresterea pietei ‘IT ca serviciu’, in cazul companiilor care opteaza pentru meniul a-la-carte cand e vorba de adaptarea la nevoi schimbatoare.

 

‘ITaaS’, conceptul care presupune servicii ce permit scalabilitatea, cele mai recente tehnologii, cicluri mai scurte de achizitie si agilitate imbunatatita, ofera companiilor posibilitatea de a fi la fel de competitive ca piata, dar fara a plati pretul pietei.

Este perfect justificat ca societatile sa prefere acest model pentru a obtine beneficii maxime din investitii, concomitent cu implementarea procesului de transformare digitala in toate departamentele.

 

 

5. Blockchain: adopta-l sau…

Desi e o tehnologie relativ noua, blockchain este cu siguranta un subiect fierbinte. A inceput sa se dezvolte ca o optiune tehnologica in anul 2016 si poate schimba domeniul IT in acelasi fel in care facut-o software-ul open source in urma cu un sfert de secol.

 

Ceea ce a pornit de la o tehnologie proiectata pentru realizarea mai sigura a tranzactiilor financiare online a inceput sa fie integrat usor in mai multe eventuale oportunitati din numeroase industrii.

 

Spre exemplu, in domeniul sanatatii, conceptul blockchain este analizat pentru imbunatatirea administrarii ingrijirii medicale la nivel de pacient. Tehnologia poate oferi guvernelor o modalitate de a-si monitoriza modul de utilizare al monedei nationale. Societatile de ride-sharing pot intermedia toate tranzactiile prin intermediul unui sistem blockchain. In sectorul educational, solutiile blockchain pot superviza procesele de verificare, reducand numarul de diplome de studiu obtinute ilicit. Infrastructura si IoT – Samsung si IBM utilizeaza tehnologia blockchain pentru a construi o retea descentralizata de dispozitive IoT.

Pe scurt, blockchain permite transparenta tranzactionala intr-o gama larga de functii comerciale: aproape orice proces de tranzactionare descentralizata poate beneficia de registrele contabile blockchain.

 

Ofertele Blockchain ca serviciu se inmultesc, ajutand societatile sa construiasca aplicatii bazate doar pe blockchain. Datorita adoptiei rapide in dezvoltarea aplicatiilor in mai multe domenii, se considera ca blockchain va genera un venit de peste 10,6 miliarde de dolari pana in anul 2023, conform unui raport ABI Research. Se estimeaza ca cea mai mare parte a acestor venituri va proveni din vanzarile si serviciile de software.

 

 

Pe masura ce inaintam in anul 2019 si mai departe, devine tot mai clar faptul ca organizatiile care nu se transforma vor ramane in urma. Acum este momentul sa incepi sa valorifici intreaga putere a continutului pentru un proces decizional mai bun. Noi, in Star Storage, suntem gata sa devenim parteneri de incredere pe parcursul procesului de transformare digitala.

 

Contacteaza-ne acum pe office@star-storage.ro si hai sa incepem sa construim lucruri extraordinare impreuna!

 

Distribuie

Share with your friends on social media

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Iti trimitem lunar oferte speciale, noutati si analize legate de Managementul Informatiei si Cloud.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.